Vetitë dhe aplikimet e qeramikës së aluminit

Vetitë e qeramikës së aluminit

Faza kryesore kristalore e qeramikës së aluminit është faza e kristalit të korundit (α-Al2O3), dhe përmbajtja e aluminit në formulim ka një ndikim të madh në performancën e qeramikës së aluminit.
Përmbajtja e Al2O3 është e lartë, temperatura e pjekjes së qeramikës është gjithashtu e lartë.
Me rritjen e përmbajtjes së Al2O3 rritet edhe forca mekanike e qeramikës.
Përmbajtja e Al2O3 ka një efekt të rëndësishëm në vetitë e tij elektrike.
Me rritjen e përmbajtjes së Al2O3 rritet konstanta dielektrike dhe rezistenca specifike e vëllimit, humbja dielektrike zvogëlohet dhe konstanta dielektrike dhe humbja dielektrike zvogëlohen me rritjen e frekuencës.
Përçueshmëria termike rritet me rritjen e përmbajtjes së Al2O3.

Aplikimet e qeramikës së aluminit

Për shkak të forcës së lartë mekanike, rezistencës së madhe izoluese, fortësisë së lartë, rezistencës ndaj gërryerjes, rezistencës ndaj korrozionit dhe rezistencës ndaj temperaturës së lartë, qeramika e aluminit mund të përdoret si qeramikë elektronike, të tilla si pajisjet vakum dhe nënshtresat e qarkut, mbështjelljet e qarqeve të ngurta, izoluesit e kandelave, etj. .
Me forcën dhe fortësinë e lartë, qeramika e aluminit mund të përdoret si një qeramikë strukturore, për shembull, si një rreshtim për gërryes, vegla, plumbers, veshje të cilindrave, valvula, etj.
Me stabilitet të mirë kimik, qeramika e aluminit mund të përdoret si kimike dhe bio-qeramikë, për shembull, nyje artificiale, zëvendësues platini, transportues katalizatorë dhe aviacion, materiale për prodhimin e energjisë me lëng magnetik.
Qeramika e aluminit përdoret gjerësisht në industrinë e tekstilit, miniera, naftë, kimike, energji elektrike, elektronikë dhe ndërtim.

Advertisement