Sifat dan aplikasi seramik alumina

Sifat-sifat seramik alumina

Fasa kristal utama seramik alumina ialah fasa kristal korundum (α-Al2O3), dan kandungan alumina dalam formulasi mempunyai pengaruh yang besar terhadap prestasi seramik alumina.
Kandungan Al2O3 tinggi, suhu pembakaran seramik juga tinggi.
Dengan peningkatan kandungan Al2O3, kekuatan mekanikal seramik juga meningkat.
Kandungan Al2O3 mempunyai kesan yang ketara terhadap sifat elektriknya.
Dengan peningkatan kandungan Al2O3, pemalar dielektrik dan rintangan isipadu tentu meningkat, kehilangan dielektrik berkurangan, dan pemalar dielektrik dan kehilangan dielektrik berkurangan dengan peningkatan kekerapan.
Kekonduksian terma meningkat dengan peningkatan kandungan Al2O3.

Aplikasi seramik alumina

Oleh kerana kekuatan mekanikal yang tinggi, rintangan penebat yang besar, kekerasan yang tinggi, rintangan lelasan, rintangan kakisan dan rintangan suhu tinggi, seramik alumina boleh digunakan sebagai seramik elektronik, seperti peranti vakum dan substrat litar, selongsong litar pepejal, penebat palam pencucuh, dll. .
Dengan kekuatan dan kekerasan yang tinggi, seramik alumina boleh digunakan sebagai seramik struktur, sebagai contoh, sebagai lapisan untuk pelelas, alat, pelocok, pelapik silinder, injap, dll.
Dengan kestabilan kimia yang baik, seramik alumina boleh digunakan sebagai bahan kimia dan bio-seramik, contohnya, sambungan tiruan, pengganti platinum, pembawa pemangkin dan penerbangan, bahan penjanaan kuasa bendalir magnetik.
Seramik alumina digunakan secara meluas dalam industri tekstil, perlombongan, petroleum, kimia, kuasa, elektronik dan pembinaan.

Advertisement