A timföldkerámiák tulajdonságai és alkalmazásai

A timföld kerámiák tulajdonságai

A timföldkerámia fő kristályfázisa a korund kristályfázis (α-Al2O3), és a készítmény timföldtartalma nagyban befolyásolja a timföldkerámia teljesítményét.
Az Al2O3 tartalom magas, a kerámia égetési hőmérséklete is magas.
Az Al2O3 tartalom növekedésével a kerámiák mechanikai szilárdsága is növekszik.
Az Al2O3 tartalma jelentősen befolyásolja elektromos tulajdonságait.
Az Al2O3 tartalom növekedésével a dielektromos állandó és a fajlagos térfogati ellenállás nő, a dielektromos veszteség csökken, a dielektromos állandó és a dielektromos veszteség pedig a frekvencia növekedésével csökken.
A hővezető képesség az Al2O3 tartalom növekedésével nő.

A timföldkerámiák alkalmazásai

A nagy mechanikai szilárdság, a nagy szigetelési ellenállás, a nagy keménység, a kopásállóság, a korrózióállóság és a magas hőmérsékleti ellenállás miatt az alumínium-oxid kerámiák elektronikus kerámiákként használhatók, például vákuumeszközökként és áramköri hordozóként, szilárd áramköri burkolatok, gyújtógyertya-szigetelők stb. .
A nagy szilárdságú és keménységű alumínium-oxid kerámia szerkezeti kerámiaként használható, például csiszolóanyagok, szerszámok, dugattyúk, hengerbetétek, szelepek stb.
Jó kémiai stabilitással az alumínium-oxid kerámiák vegyi és biokerámiákként használhatók, például mesterséges kötésekhez, platinapótló anyagokhoz, katalizátorhordozókhoz és repüléshez, mágneses folyadékok energiatermelő anyagokhoz.
Az alumínium-oxid kerámiát széles körben használják a textil-, bányászat-, kőolaj-, vegyipar-, energia-, elektronikai- és építőiparban.

Advertisement