Sifat dan aplikasi Seramik Zirkonia (ZrO2).

ZrO2 mempunyai dua jenis struktur padu alotrop zirkonium (fasa c), struktur tetragonal (fasa t) dan struktur monoklin (fasa m).

Mengikut komposisi fasa yang terkandung, seramik zirkonia boleh dibahagikan kepada bahan seramik zirkonia yang stabil dan seramik zirkonia yang distabilkan sebahagiannya.

Seramik zirkonia yang distabilkan

Seramik zirkonia yang distabilkan terutamanya terdiri daripada fasa padu.

Mereka mempunyai refraktori yang tinggi, haba tentu dan kekonduksian terma, dan merupakan bahan penebat suhu tinggi yang ideal.

Ia boleh digunakan sebagai pelapik untuk relau suhu tinggi dan juga sebagai pelbagai salutan tahan haba.
Seramik zirkonia yang distabilkan mempunyai kestabilan kimia yang baik dan tahan terhadap kakisan asid dan neutral pada suhu tinggi, tetapi tidak tahan terhadap kakisan alkali.

Logam Kumpulan V, VI, dan VII Jadual Berkala Unsur tidak bertindak balas dengannya dan boleh digunakan sebagai mangkuk untuk melebur logam ini.

ZrO2 tulen ialah penebat yang baik, kerana ciri kekonduksian ion suhu tinggi yang jelas, boleh digunakan sebagai elemen pemanasan pada 2000 ℃, bahan elektrod suhu tinggi, dan juga boleh digunakan sebagai lampu untuk menjana sinar ultraviolet.

Selain itu, ciri kekonduksian ion oksigen bagi seramik zirkonia yang stabil boleh digunakan untuk membuat penderia oksigen untuk pengukuran kepekatan oksigen.

Seramik zirkonia separa stabil

Seramik zirkonia yang distabilkan sebahagiannya terdiri daripada struktur dua fasa tc dengan kekuatan yang sangat tinggi, keliatan patah dan rintangan kejutan haba, yang dikenali sebagai “keluli seramik”.

Pada masa yang sama, pekali kekonduksian habanya adalah kecil, kesan penebat haba adalah baik, dan pekali pengembangan haba agak besar, dan ia agak mudah dipadankan dengan bahagian logam. Dalam enjin seramik yang dibangunkan baru-baru ini, ia digunakan untuk dinding dalam silinder, omboh dan bahagian penutup silinder.

Seramik zirkonia yang distabilkan separa juga boleh digunakan sebagai galas tidak dilincirkan dalam industri perlombongan dan mineral, muncung untuk peralatan letupan pasir, bahagian yang digunakan dalam industri metalurgi serbuk dan acuan penebuk untuk aplikasi farmaseutikal.

Di samping itu, seramik zirkonia yang separa stabil juga boleh digunakan sebagai pelbagai keliatan tinggi, peralatan industri dan perubatan berkekuatan tinggi.
Seperti gunting mesin jatuh industri tekstil, gunting bulu, gunting pengeluaran pita, alat industri mikroelektronik.

Seramik zirkonia juga boleh digunakan sebagai bahan bioseramik kerana ia tidak bertindak balas dengan organisma hidup.

Advertisement