Sifat dan aplikasi Seramik Alumina (Al2O3)

Secara amnya, fasa kristal utama seramik alumina ialah α-Al2O3.
Terdapat siri yang berbeza bergantung kepada kandungan Al2O3 dan bahan tambahan.
Mengikut kandungan berbeza Al2O3, terdapat 75 alumina, 85 alumina, 95 alumina, 99 alumina, dan lain-lain. Menurut perbezaan fasa kristal utamanya, terdapat mullite, corundum-mullite dan corundum; Menurut bahan tambahan yang berbeza, terdapat kromium korundum, titanium korundum dan sebagainya.
Seramik alumina adalah salah satu sifat kimia yang paling stabil dan kekuatan mekanikal tertinggi dalam oksida refraktori;
Seramik alumina tidak bertindak balas dengan kebanyakan logam cair, tetapi hanya Mg, Ca, Zr dan Ti mempunyai kesan pengurangan melebihi suhu tertentu. Asid sulfurik panas boleh melarutkan seramik alumina, dan HCl panas dan HF juga mempunyai beberapa kesan menghakis.
Seramik alumina mempunyai tekanan wap dan tekanan penguraian yang paling rendah.
Disebabkan oleh kestabilan kimia yang sangat baik bagi seramik alumina, ia boleh digunakan secara meluas dalam pendesak pam tahan asid, badan pam, penutup pam, sesendal, lapisan paip pembawa asid dan injap.
Seramik alumina dengan kandungan alumina lebih tinggi daripada 95% mempunyai sifat penebat elektrik yang sangat baik dan kehilangan dielektrik yang rendah, dan dengan itu mempunyai pelbagai aplikasi dalam peralatan elektronik dan elektrik.
Kekerasan tinggi dan rintangan haus seramik alumina telah digunakan secara meluas dalam bidang mekanikal, seperti pembuatan bahagian haus tekstil, pisau.
Palam pencucuh seramik alumina juga digunakan secara meluas dalam pelbagai enjin.
Seramik alumina telus mempunyai kebolehtelapan yang baik kepada cahaya yang boleh dilihat dan sinar inframerah, serta kekuatan suhu tinggi, rintangan haba yang baik, dan rintangan kakisan yang kuat.
Seramik alumina lutsinar boleh digunakan untuk mengeluarkan lampu natrium tekanan tinggi dan bahan tingkap pengesanan inframerah.

Advertisement