Elektronische keramiek, structurele keramiek en biokeramiek

Fijn keramiek

Fijne keramische materialen domineren de wereld van nieuwe materialen met uitstekende eigenschappen zoals hoge temperatuurbestendigheid, supersterkte en multifunctioneel.
Fijn keramiek verwijst naar hoogwaardig keramiek dat is gesinterd met een nauwkeurig controleproces waarbij synthetische, zeer zuivere anorganische verbindingen als grondstof worden gebruikt, dus het wordt ook wel geavanceerd keramiek of nieuw keramiek genoemd.
Er zijn drie soorten fijn keramiek volgens verschillende functies en toepassing:

Elektronische keramiek

Elektronisch keramiek verwijst naar functioneel keramiek dat wordt gebruikt om elektronische componenten en structurele onderdelen van elektronische systemen te produceren.
Elektronische keramiek omvat voornamelijk diëlektrische keramiek, elektro-optische keramiek, halfgeleiderkeramiek, ferro-elektrische keramiek, piëzo-elektrische keramiek en magnetische keramiek.

Elektronisch keramiek heeft mechanische eigenschappen zoals een hoge hardheid en een uitstekende stabiliteit tegen veranderingen in de werkomgeving, wat erg belangrijk is voor elektronische componenten. Bovendien zijn ze bestand tegen hoge temperaturen.

Structurele keramiek

Sommige afdichtingen, lagers, frezen, kogelkranen, cilindervoeringen, enz. in de machine-industrie zijn allemaal onderdelen die vaak onderhevig zijn aan wrijving en die gemakkelijk verslijten. Ze zijn gemaakt van metalen en legeringen en soms beschadigd na gebruik.
Op dit moment zijn geavanceerde structurele keramische onderdelen bestand tegen dergelijke omstandigheden. Structurele keramiek heeft een hoge hardheid en goede slijtvastheid.

Daarnaast zijn er constructiedelen die bij hoge temperaturen werken en die met gewone metalen en legeringen of zelfs hittebestendige legeringen niet “getolereerd” kunnen worden. De punt van een intercontinentale raket, de voorrand van de teruggevonden kunstmatige aardsatelliet, de binnenbekleding van het raketmondstuk en de buitenhuid van de spaceshuttle, enz., kunnen bijvoorbeeld duizenden graden hoge temperatuur genereren wanneer ze tegen de lucht. Op deze plaatsen heeft geavanceerde structurele keramiek een onvervangbare positie.

Geavanceerde structurele keramiek op hoge temperatuur omvat: siliciumcarbide keramiek, koolstofkeramiek; siliciumnitride keramiek; boornitride keramiek; aluminiumnitride keramiek; zirkoniumoxide keramiek, aluminiumoxide keramiek, magnesiumoxide keramiek, calciumoxide keramiek en taai oxide keramiek.

Biokeramiek

Biokeramiek is een keramisch materiaal dat wordt gebruikt om het menselijk bot-spiersysteem te vervaardigen en om menselijke organen of weefsels te repareren of te vervangen.
De eerste is dat het compatibel moet zijn met menselijke weefsels, dat wil zeggen dat de vervangende “onderdelen” van biokeramiek door het menselijk lichaam, nadat ze in het lichaam zijn geïmplanteerd, geen ontsteking en slechte aanpassing van menselijke weefsels kunnen veroorzaken.

Wanneer het menselijk lichaam een ​​bepaalde leeftijd bereikt, zullen verschillende organen verouderen en zelfs afsterven. Op dit moment, zolang de zieke organen of weefsels worden verwijderd en vervangen door biokeramische apparaten, kunnen mensen hun gezondheid herstellen. Menselijke tanden en botten zijn bijvoorbeeld “onderdelen” die vaak beschadigd zijn. Om de functie van tanden en botten op dit moment te herstellen, kan biokeramiek worden gebruikt.

Fijn keramiek wordt veel gebruikt in plaats van staal en andere metalen in een breed scala om energie te besparen, de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen; fijne keramiek en polymeercomposietmaterialen worden gecombineerd. Het kan transportvoertuigen lichter, kleiner en efficiënter maken.

Het fijne keramische materiaal zal ook een echt zeer sterk materiaal zijn met een hoge temperatuurbestendigheid, dat kan worden gebruikt als een verscheidenheid aan thermische motormaterialen, waaronder vliegtuigmotoren, brandstofcel-energieopwekkingsonderdelen, materialen voor de wand van kernfusiereactoren, vervuilingsvrije externe verbrandingsmotor materialen, etc.

Advertisement