Seramik penebat

Seramik penebat juga disebut seramik peranti (atau pemasangan seramik).

Alumina ceramic spacers, alumina ceramic rings, Alumina ceramics, ceramic parts,ceramic components,industrial ceramics, advanced ceramics, technical ceramics, fine ceramics
Alumina ceramic rings, ceramic spacers

Seramik penebat digunakan sebagai pelbagai penebat, bahagian struktur penebat, suis pita dan pendakap kapasitor, cangkang pembungkusan komponen elektronik, substrat litar bersepadu dan cangkang pembungkusan.

Sifat asas seramik penebat adalah pemalar dielektrik rendah, kehilangan dielektrik rendah, ketahanan penebat tinggi, kekuatan elektrik yang tinggi, kekuatan mekanikal yang tinggi, ketahanan kejutan haba yang baik, kekonduksian terma yang tinggi, dan suhu, kelembapan dan kestabilan frekuensi, dll.

Seramik elektrik voltan tinggi yang digunakan dalam peranti elektrik voltan tinggi juga merupakan seramik penebat.

Seramik penebat yang biasa digunakan ialah seramik alumina, seramik steatit, seramik mullite, seramik kordierit, seramik forsterit dan sebagainya. Antaranya, seramik alumina dan seramik steatite adalah yang paling banyak digunakan.
Seramik alumina adalah sejenis seramik peranti frekuensi tinggi, suhu tinggi, dan kekuatan tinggi dengan sifat penebat elektrik yang baik.

Ciri utama seramik penebat alumina adalah kekuatan mekanikal yang tinggi, kekonduksian terma yang tinggi, rintangan haus, prestasi penebat yang sangat baik di bawah suhu tinggi dan frekuensi tinggi, sifat kimia dan fizikal yang stabil. Sifat elektrik dan fizikal meningkat dengan peningkatan kandungan Al2O3.

Seramik penebat alumina yang biasa digunakan adalah seramik alumina tinggi dengan kandungan alumina 75%, 80%, 95%, dan 99%. (seramik alumina dengan kandungan Al2O3 lebih tinggi daripada 75% disebut seramik alumina tinggi, dan yang mempunyai kandungan lebih tinggi daripada 95% disebut seramik korundum).

Keramik korundum tulen dengan kandungan Al2O3 99.9% juga digunakan di beberapa litar bersepadu dengan keperluan khas, dan kinerjanya serupa dengan kristal nilam tunggal.

ceramic substrates, advanced ceramic parts, precision ceramics, ceramic components, industrial ceramics, technical ceramics, electronic ceramics
alumina ceramic substrates

Fasa kristal utama dari seramik steatit adalah MgSiO3, yang mempunyai kelebihan kekuatan mekanik yang tinggi, kehilangan dielektrik rendah, dan prestasi proses yang baik. Seramik steatite boleh digunakan untuk membuat sebahagian besar bahagian peranti.

Keramik Steatite adalah porselin peranti frekuensi tinggi khas dengan sifat penebat elektrik yang sangat baik, pelbagai penggunaan, harga rendah, dan sesuai untuk jalur frekuensi radio.

Dengan perkembangan industri elektronik, terutama peningkatan integrasi dan kekuatan litar bersepadu hibrid filem tebal dan nipis dan litar bersepadu gelombang mikro, keperluan yang lebih tinggi telah ditempatkan pada kekonduksian terma seramik. Oleh itu, seramik kekonduksian terma yang tinggi telah dikembangkan, seperti seramik Beryllium oxide, seramik boron nitrida, seramik aluminium nitrida, seramik karbida silikon, dll.

Ciri seramik berilium oksida adalah kekonduksian terma yang tinggi, dekat dengan aluminium, dan sifat dielektrik yang baik. Ia adalah bahan yang baik untuk transistor kuasa tinggi, sink haba, litar bersepadu berkuasa tinggi dan substrat litar bersepadu gelombang mikro. Walau bagaimanapun, oksida berilium beracun, dan suhu pembakaran yang lebih tinggi menghadkan penggunaannya.

Seramik Boron nitrida dan seramik aluminium nitrida juga merupakan seramik kekonduksian terma yang tinggi. Walaupun kekonduksian termalnya tidak sebaik seramik berilium oksida, ia tidak beracun dan mempunyai sifat pemprosesan dan dielektrik yang baik. Ia boleh digunakan untuk pelesapan haba dan penebat pada transistor berkuasa tinggi frekuensi tinggi dan litar bersepadu hibrid.

Advertisement